Kantelmoment

Test: Motorfreaks van 11 april 2017

Op 11 april heeft de bekende auto- en motorjournalist Peter Aansorgh voor het webmagazine Motorfreaks in een test de nieuwe Peugeot Metropolis vergeleken met de Piaggio MP3.  
Hieronder nemen wij deze test speciaal voor geïnteresseerden integraal over. De foto’s en verwijzingen linken allen naar het originele artikel in Motorfreaks. Rechten rusten uiteraard bij Peter en Bart Aansorgh.

Piaggio is de pionier van de driewielige scooter. Een geniaal concept, omdat je er met een autorijbewijs op mag rijden. Peugeot volgde enkele jaren met de Metropolis. Een aardige eerste poging, maar niet helemaal gelijkwaardig. Nu is er echter een vernieuwde Peuk. De Fransoos heeft bijgeleerd. Is dit het “kantelmoment”?

Tekst Peter Aansorgh
Foto’s Bart Aansorgh

Size matters. Zelfs 45 mm kan een wereld van verschil maken. De eerste Piaggio MP3, in 2006, was met een vooras-spoorbreedte van 420 mm misschien een aardige optie voor de onzekere motorrijder, die aan de dubbele voorwielpartij een gevoel van veiligheid ontleende. Leuk bedacht, maar een angsthaas-imago is natuurlijk geen basis voor een kaskraker. Maar dat veranderde toen men de mazen in de wet ontdekte. De wet vindt namelijk alles met een spoorbreedte van 460 mm en meer een “tweesporig voertuig”. Een auto dus. En voor een auto heb je een autorijbewijs nodig. En dus kwamen er slimmerikken met verbredingssetjes.

En niet lang daarna lanceerde Piaggio zelf een eigen “Large Track”-uitvoering, met een spoorbreedte van 465 mm en een extra rempedaal. Zo werd het een motorscooter waarop je met een autorijbewijs mocht – nee moest rijden. Ideaal voor mensen die het zat waren om met hun koekblik in de file te staan en die geen zin hadden om een motorrijbewijs te halen. Een verkoopargument dat geen weerwoord kent en dat tot hoge verkoopaantallen leidde. En tot kamervragen. Want blij was de overheid niet met dit fenomeen. Er werd dus een stokje voor gestoken. Wie zijn autorijbewijs na 19 januari 2013 heeft gehaald heeft nu een motorrijbewijs nodig om met een dergelijke driewieler te rijden. De rest mag gewoon met het autorijbewijs blijven scooteren. En dat zijn nog steeds heel veel klanten…

Peugeot

Het is opvallend hoe terughoudend de andere motormerken waren om in te haken op deze niche in de markt. Grappig dat het dan juist auto- en scooterfabrikant Peugeot moest zijn die er een op de wielen zette. De Metropolis 400i. Een scooter die qua design aansluit op de automodellen van het merk en die zich onderscheidt door een zeer fraaie afwerking en een hoogstaande uitrusting. Kijk bijvoorbeeld eens naar het dashboard, met twee chroomomlijste klokken en een modern display, dat een brandstofmeter, een motortemperatuurmeter, een klok, een service indicator, een accu laadindicator, een km- en tripteller en zelfs een bandenspanningsindicator heeft. Dan geeft het ook nog informatie over het verbruik. In het dashboardkastje zit een USB-aansluiting om je GSM op te laden. De bagageruimte onder het zadel is verlicht en biedt ruimte aan een jethelm, terwijl je achter de aparte klep in het kontje nog een integraalhelm kwijt kunt. Heel fraai is ook de LED

WAT EEN VERSCHIL MET Z’N VOORGANGER

verlichting in het midden van de wielophanging en langs de twee koplampen. En dan zijn er nog praktische zaken als een tassenhaak en een middenbok, en bijzonder fraai in het design weggewerkte duovoetsteunen. Maar het mooiste is het keyless contact. Je kunt de zender daarvan in je jaszak houden. Ben je bij de motor dan kan hij zonder sleutel op contact en kan alles open. Loop je weg, dan is alles “op slot”, waarbij ook de elektrisch bediende handrem meteen geblokkeerd is. Werkt dus ook tegen diefstal…

MP3 500i

De Piaggio MP3 is al wat ouder van ontwerp. Het huidige model is – enkele detailwijzigingen voor 2017 daargelaten – in 2014 voor het laatst vernieuwd. Toen kreeg hij een scherper en dynamischer uiterlijk, met een vlakkere achterzijde waarin langwerpige LED-achterlichten zitten. Het karakteristieke achterklepje, dat de MP3 in het kontje had – en de Peugeot dus nog altijd heeft, kwam bij die update te vervallen. Nu kun je de bagageruimte alleen via het zadel benaderen. De inhoud ervan is echter veel groter dan bij de Peugeot. Er passen twee integraalhelmen in, terwijl er ook een 12-Volts stopcontact in zit. Ook de MP3 heeft nog halogeen koplampen, gecombineerd met LED-dagrijverlichting. Het dashboard heeft eveneens een ronde snelheidsmeter en een toerenteller – ook weer met chromen omlijsting – met daar tussenin een display. Dat ziet er in vergelijking met dat van de Metropolis wat gedateerd uit. Toch geeft het wel een zee aan informatie, zoals het gemiddelde en momentane brandstofverbruik, de gemiddelde en maximaal gereden snelheid, de reistijd, de buitentemperatuur en een ijsalarm. Ook toont het een klok, de ingeschakelde mapping, de km-stand en de tripstand en het voltage van het boordsysteem, al naar gelang de gekozen setting. Het boven het dashboard geplaatste handschoenenkastje heeft een USB-plug. Starten doe je nog met een gewone contactsleutel.

PIAGGIO MAG ZICH INMIDDELS SERIEUS ZORGEN GAAN MAKEN
HET IDEE (2 VOORWIELEN EN 1 ACHTERWIEL) IS HETZELFDE, DE TECHNIEK IS ECHTER COMPLEET VERSCHILLEND
HET IDEE (2 VOORWIELEN EN 1 ACHTERWIEL) IS HETZELFDE, DE TECHNIEK IS ECHTER COMPLEET VERSCHILLEND

VERSCHIL

Hoewel de Metropolis 400i van een afstand behoorlijk lijkt op de Piaggio MP3 500, is er een belangrijk verschil als het gaat om het kantelmechanisme, dat ervoor zorgt dat de driewielers net als gewone scooters kunnen overhellen in de bocht. Bij de Piaggio zijn de voorwielen op twee Mc Pherson achtige veerpoten geplaatst. Die zijn scharnierend verbonden met twee boven elkaar geplaatste hevels, die ervoor zorgen dat de MP3 in de bocht zijn binnenwiel intrekt en zijn buitenwiel uitsteekt,

PIAGGIO KIEST VOOR MC PHERSON ACHTIGE VEERPOTEN IN EEN HEVELCONSTRUCTIE, PEUGEOT GAAT VOOR TWEE TRIANGELS DIE ONDERAAN SCHARNIEREN
DE METROPOLIS IS NET DAT TIKKIE VLOTTER DAN DE MP3
VOOR RIJBEWIJS B, EN DAT BETEKENT: EEN VOETREM

zoals een alpineskiër dat met zijn ski’s doet in een snelle bocht. Door het hevelsysteem worden beide wielen met ongeveer dezelfde wieldruk op het asfalt geduwd. Peugeot gaat meer voor een auto-achtige oplossing voor haar “dual tilting wheels”-systeem. Dat bestaat uit twee triangels die onderaan de scooter scharnieren en die met een fusee aan de wielnaaf zijn bevestigd. Aan de bovenzijde zit die naaf vast aan twee verticale beugels, die aan de bovenzijde aan een hevelsysteem zijn verbonden. Dat hevelsysteem verbindt beide voorwielen met elkaar via een monoschokdemper.

Wendbaarder

Voor 2017 is de Metropolis ABS behoorlijk vernieuwd, met onder meer tractiecontrole en waarschuwinglampen die oplichten als je een noodstop maakt. Daarnaast kreeg de Metropolis smallere en grotere voorwielen (110/70-13 in plaats van 120/70-12) en aangepaste voorvering. Dat is goed te merken aan het stuurgedrag. Dat kon bij het vorige model in geen velden of wegen tippen aan dat van de MP3. De Metropolis stuurde zwaarder en je moest vooral in doorlopende bochten behoorlijk tegen de binnenste stuurhelft drukken om hem op koers te houden. Ook reageerde hij nogal in het stuur als je schuin een oprit op reed. Dat is dankzij de aanpassingen nu helemaal over. De nieuwe Metropolis laat zich enorm gemakkelijk een bocht inrollen. Zo gemakkelijk, dat je bij het keren in de weg af en toe zelfs de grens van het kantelmechanisme tegenkomt. In doorlopende bochten is de Metropolis lekker neutraal en is hij prima op koers te houden, terwijl je door de ietwat stugge voorvering goed aanvoelt hoe het wegcontact is.

Op slecht wegdek wordt de vering wel iets stuiterig en maakt ze ook wat lawaai. Het klinkt of er iets los zit, maar dat is toch niet het geval. In elk geval is de stabiliteit wel goed, ook als je 140 rijdt op de snelweg. Je kunt dan nog gemakkelijk van richting kunt veranderen, wat vooral in de file een groot voordeel is.

Rollen…

Wanneer je overstapt op de MP3 merk je gelijk dat die anders stuurt. Hij heeft een grotere rechtuitstabiliteit en het kost iets meer moeite om hem van zijn lijn te krijgen. Het voelt of het zwaartepunt wat hoger ligt, de MP3 rolt wat langzamer de bochten in. Of minder nerveus, zo kun je het dan ook zeggen. De MP3 stuurt verder lekker zwierig, waarbij opvalt dat de scooter ook lekker neutraal en strak blijft sturen als je een beetje aan het pushen bent. Het kost nauwelijks moeite om hem in de bochten te houden en hij gaat op het gas weer lekker gemakkelijk overeind. Aan de bandenmaten zal verschil het niet liggen, want de MP3-500i staat op exact dezelfde maten als de Metropolis.

KIJKEN OF ZE HIER TOEVALLIG GEEN PAASEITJES HEBBEN VERSTOPT
JE SNAPT NIET WAAROM MENSEN DAGELIJKS IN DE FILE WILLEN STAAN, ALS DIT OOK KAN

Wat wel verschilt is de vering, die bij de MP3 mooi progressief is. Het begin van de 85 mm veerweg is soepel, zodat de MP3-500 het gehobbel van kinderkopjes en andere oneffenheden beter absorbeert dan de Metropolis. Daarna bouwt hij snel stugheid op om te voorkomen dat de vering doorslaat en om de stabiliteit te handhaven. De achtervering heeft 108 mm ter beschikking, vandaar dat die ook grotere hobbels prima slikt. De vering voelt wat soepeler, al moet daar meteen aan toegevoegd dat de MP3 500i, die geheel belangeloos door MotoVeda uit Ede ter beschikking werd gesteld, er al dik 23.000 km op had zitten, terwijl de Metropolis net 20 km gelopen had.

Ontspannen zit

Qua vering voelt de Metropolis dus iets stugger dan de Piaggio, maar dat heeft niet of nauwelijks invloed op het comfort. Wat dat betref lijken ze weer enorm op elkaar. De Metropolis heeft een actieve, rechte zitpositie. Het zadel is stevig en goed gevormd, waardoor je het er gemakkelijk een paar uur op uit kunt houden. Dankzij de afgeronde vorm en de bescheiden zithoogte van 780 mm kun je goed met de voeten bij de grond. Al rijdende is er eveneens genoeg beenruimte. De vloer is mooi vlak, de ruimte voor de voeten een tikje krap, vooral rechts waar het voor autorijbewijs verplichte voetrempedaal zit. Het ruggensteuntje op het zadel kan 40 mm voor- of achteruit worden versteld. Het geeft niet echt steun in de rug, maar zorgt wel voor stevige zit. Ook een duopassagier heeft veel ruimte, brede handgrepen en hele brede treeplanken, die in ingeklapte toestand mooi deel uitmaken van het design. Een sterk punt van de Metropolis Allure is het hoge windscherm, dat zonder gereedschap te verstellen is. In de hoogste stand zit je helemaal uit de wind en dat is vooral bij slecht weer erg prettig, al brengt dat wel enig turbulentiegeluid met zich mee. Verder heeft de Metropolis zogenaamde asferische spiegels, die zorgen dat de dode hoek wordt verkleind.

JE SNAPT NIET WAAROM MENSEN DAGELIJKS IN DE FILE WILLEN STAAN, ALS DIT OOK KAN

VERGELIJKBAAR

De zit op de MP3 is vergelijkbaar met de Metropolis. De buddy is lekker lang en geeft veel zitruimte, hij is goed gepolsterd en goed gevormd en er is een zee aan beenruimte. Er is ook beduidend meer ruimte voor de voeten, omdat de treeplanken verder doorlopen. Verder zit het stuur goed binnen bereik en is het in hoogte verstelbare, smoke-kleurige windscherm lekker hoog en breed.

SCHEELT JE ELKE DAG VEEL TIJD EN STRESS, ‘T IS GOEDKOPER ÉN ZUINIGER. WAT LET JE?
JE SNAPT NIET WAAROM MENSEN DAGELIJKS IN DE FILE WILLEN STAAN, ALS DIT OOK KAN

Het staat iets van de kuip af. Zo kan er lucht onderdoor stromen en ontstaat er geen vacuüm achter de ruit. Zo ontstaat er in theorie geen turbulentie. Theorie en praktijk zijn echter niet altijd met elkaar in overeenstemming, zodat de MP3 een vergelijkbaar turbulentiegeluid produceert. Oordoppen in dus, als je de snelweg op gaat.

Euro 4

Zowel Piaggio als Peugeot hebben hun krachtbron moeten aanpassen aan de nieuwe Euro 4 normen. Daarbij is de motorkarakteristiek van de Peugeot 400i “Low Friction Efficiency”- krachtbron licht gewijzigd. De eencilindermotor levert nog steeds 38 Nm bij 5250 tpm, maar heeft met een maximum vermogen van 27 kW (37,2 pk) @ 7000 tpm net 1,4 kW aan topvermogen gewonnen en dat is zeker niet verkeerd. Het 399cc-blok kenmerkt zich in elk geval door een zeer levendig karakter. Bij het optrekken maakt de automatische centrifugaalkoppeling soepel verbinding. Daarna spurt de Metropolis er met een zeer kwieke acceleratie vandoor. Hij zit in een mum van tijd op

BOVENDIEN HEB JE NU VOOR ‘T EERST OOK ÉCHT DE KEUS

80 km/uur Zelfs op de snelweg voelt de Metropolis vlot, hij zit vrij snel op een kruissnelheid van 120 en haalt zelfs een top van 142 km/uur. Daarbij is hij ook best zuinig met brandstof: 1 op 22 is zonder meer haalbaar en dat betekent dat je zo’n 220 km kunt rijden voordat de reserve-aanduiding in het dashboard gaat knipperen. Dan heb je dus nog 3,5 van de 13,5 liter over.

 

 

Tractiecontrole en ABS

De Metropolis voelt lekker sportief. Hij is vlot en reageert bij het uitkomen van de bocht of bij een inhaalpoging direct en zeer controleerbaar op het gas. Best prettig is daarbij dat Peugeot met de ontwikkeling van het nieuwe ABS-systeem ook direct heeft gekozen voor de toepassing van tractiecontrole. Die kun je instellen in mode 1 (Urban) of 2 (Sport), terwijl je de tractiecontrole ook kunt uitzetten. Niet dat je op droog asfalt verschil merkt, daarvoor hebben de Michelin City Grip banden gewoon te veel grip.

DE METROPOLIS HEEFT STANDAARD AL AARDIG WAT OPBERGRUIMTE
DE TOPKOFFER VAN DE PIAGGIO IS EEN ACCESSOIRE

Datzelfde geldt natuurlijk voor het nieuwe ABS-systeem, dat samen met Continental en Nissan is ontwikkeld. De remmen grijpen lekker fel aan en leveren een flinke remkracht als je doorknijpt, maar je moet het op droog asfalt wel heel bont maken als je het ABS aan het werk krijgt…

ABS en ASR

De MP3 500i heeft exact 94cc meer dan de Metropolis. De 493cc Twin Spark motor is voor 2017 licht gewijzigd vanwege de Euro 4 normen. Het vermogen is met 1 kW gedaald naar 28,5 kW (38,8 pk) bij 7.250 tpm, terwijl het maximum koppel 45,5 Nm bij 5.000 tpm bedraagt. 

STUURT OOK NOG EENS BEST AARDIG, VOOR EEN DRIEWIELER…

Dat vermogen wordt bewaakt door het ASR-tractiecontrolesysteem. Dat kan op twee manieren ingrijpen: voor een snelle reactie wordt de injectie onderbroken, voor langzame reactie wordt de gasklep teruggesteld. De stuurkarakteristiek van het ASR is overigens gekoppeld aan de motormodes: in de ECO-stand grijpt het ASR eerder in. Het ASR-systeem maakt net als het driekanaals ABS-systeem en het optionele bandenspanningssysteem gebruik van de daarvoor benodigde wielsnelheidssensoren. Het remsysteem remt wel aardig, maar beduidend minder fel dan bij de Metropolis. Het grijpt wat softer aan en je moet wat harder in de beide remhendels knijpen voor een felle remvertraging. Gezien de kilometerstand is dan de vraag of dat het karakter is of dat dit door slijtage en vervuiling komt…?

HOGER NIVEAU

Peugeot heeft de Metropolis naar een hoger niveau getild. Hij heeft ABS, tractiecontrole en voelt wendbaarder en sportiever dan het vorige model. Daarmee overtroeft hij de MP3-500i eigenlijk een beetje. De Metropolis ziet er moderner uit en voelt als een sportieve scooter, de MP3 meer als een toerscooter, wat ook ten uiting komt in de grotere bagagecapaciteit. In elk geval is de Metropolis nu een geduchte concurrent voor de Piaggio, ook omdat de Metropolis met een prijskaartje van €10.698,- (inclusief “onvermijdbare kosten”) maar liefst 970 euro minder kost dan de MP3-500i, die €11.668,- moet kosten.

PEUGEOT METROPOLIS

PIAGGIO MP3

Merk/Model Peugeot Metropolis Piaggio MP3 500
Motor
Type ééncilinder ééncilinder
Koelsysteem vloeistofkoeling vloeistofkoeling
Cilinderinhoud 399 cc 493 cc
Boring x slag 84 x 72 mm 94 x 71 mm
Compr. verh. 11,2;1 n.b.
Klepaandrijving SOHC, 4 kleppen SOHC, 4 kleppen
Ontsteking elektronisch, tractiecontrole elektronisch, 2 rijmodi, tractiecontrole
Starter elektrisch elektrisch
Benzinetoevoer benzine-injectie benzine-injectie, ride by wire
Smering wet sump wet sump
Vermogen 37,2 PK @ 7.000 tpm 38,8 pk @ 7.250 tpm
Koppel 38,1 Nm @ 5.520 tpm 45,5 Nm @ 5.250 tpm
Transmissie
Aantal versnellingen Continu Variabele Transmissie Continu Variabele Transmissie
Finale reductie CVT CVT
Koppeling centrifugaal centrifugaal
Chassis
Frame stalen trellis dubbel wiegframe stalen trellis dubbel wiegframe
Wielbasis 1.445 mm (465 mm spoorbreedte) 1.550 mm (465 mm spoorbreedte)
Balhoofdhoek n.o. 85 mm
Naloop n.o. 108 mm
Vering voor Dual Tilting Wheels met monoschokdemper Kantelend parallellogram met vier aluminium draagarmen voor twee stuurassen. Vrijdragende fusees op ophangingverbindingen
Vering achter Twee dubbele hydraulische schokdempers met voorgespannen veren Twee dubbele hydraulische schokdempers met voorgespannen veren
Veerweg voor n.b. n.b.
Veerweg achter n.b. n.b.
Voorrem dubbele schijf 200 mm, 1-zuigerr remklauw, ABS dubbele schijf 258 mm, 2-zuigerr remklauw, ABS
Achterrem enkele schijf 240 mm, 1-zuiger remklauw, ABS enkele schijf 240 mm, 2-zuiger remklauw, ABS
Voorband 110/70 R 13″ 110/70 R 13″
Achterband 140/70 R 14″ 140/70 R 14″
Afmetingen
Lengte 2.160 mm 2.205 mm
Breedte 745 mm 775 mm
Hoogte 1.445 mm n.b.
Zadelhoogte 780 mm 790 mm
Gewicht 256 kg rijklaar 240 kg rijklaar
Tankinhoud 13,5 liter 12 liter
Reserve n.o. 1,8 liter
Gegevens
Rijbewijs B B
Garantie 2 jaar 2 jaar
Adviesprijs NL zie website voor actuele prijs zie website voor actuele prijs
Adviesprijs BE
Importeur NL Moteo Piaggio Vespa BV
www.peugeot-scooters.nl www.piaggio.nl