In de winter is een winterbeurt en goede winterstalling belangrijk. Met deze wintertips van Arjan Brouwer gaat uw motor optimaal de winter in en door.

Je moet je motor goed voorbereiden op het winterseizoen. Door een winterbeurt en goede winterstalling te regelen. Arjan Brouwer Motor Trading in Putten helpt uw motor met onderstaande tips goed de winter door. Uiteraard kunt u deze winterbeurt door ons laten verzorgen. U kunt het echter ook zelf doen.

Het spreekwoord: “Als het kalf verdronken is dempt men de put “  horen wij vaak wanneer mensen in het voorjaar de motor rood verroest  uit de garage halen. In de late herfst is er dan nog een keer in de regen mee gereden, soms zelfs nadat er al zout gestrooid is. Het vocht veroorzaakt roestvorming en ook de pekelaanslag vreten de hele  winter in op de lak, chroomlaag , kettingset of lagers. Met dramatische resultaten in het voorjaar.

Daarom luidt ons spreekwoord: “Voorkomen is beter (en goedkoper) dan genezen !!” Regel een winterbeurt! Hiermee kun je ook doorrijden in de herfst en winter.

De beste tips voor de winterstalling van uw motorfiets.

Tank

Wanneer je een metalen tank hebt, vul deze dan tot de rand om roestvorming te voorkomen. Voor het aftanken eventueel een brandstof-additief toevoegen (bijvoorbeeld Putoline Fuel Stabilizer) ter voorkoming van zaken als verkoling van de verbrandingsruimte in de cylinder en condensvorming in of verharsing van de carburateurs. Om het additief goed zijn werk te laten doen moet na het toevoegen een korte motorrit gemaakt worden.

 

Bandenputoline-fuel-stabilizer

Motoren zonder middenbok liefst op een paddockstandaard zetten zodat de banden liefst los van de grond staan en anders de bandenspanning met 0,5 bar verhogen en motor regelmatig iets verrijden om te voorkomen dat de band een “flat spot” krijgt. In het voorjaar de bandenspanning weer controleren en op de juiste spanning brengen.

Olie

Motorolie verversen en oliefilter verwisselen. Oude olie bevat een zuur die over een langere periode de smeerfunctie afbreekt. Ook zakken vuilresten naar onderin het blok. De kleine kanaaltjes van hydraulische klepstoters kunnen ook verstopt raken wat door te weinig smering kan leiden tot motorschade. Wanneer de motor meer dan 6 maanden stilstaat moet u speciale conserveringsolie volgens de specificaties van de fabrikant gebruiken.

Eurol-Motorcycle-10W-40-E100097-1L

Ketting

Ketting reinigen met speciale kettingreiniger en vervolgens vanaf de tandwielzijde inspuiten met kettingspray. Tien minuten laten intrekken voor ermee gereden mag worden.

eurol-kettingspray kettingreiniger-eurol

Frame

Roestvorming verwijderen met schuurpapier. Daarna gronden. Wanneer roest niet helemaal weggaat een roestomvormende grondlaag, zoals Nopverox, gebruiken alvorens de laklaag aan te brengen met een lakstift. Eventueel afwerken met bijpassende blanke lak.

Ongelakte metaaldelen inspuiten met een anticorrosie of siliconenspray. Schijfremmen daarbij afdekken met een doek en beslist niet inspuiten! Vorkpoten en de demperstangen van de schokdemper(s) dun invetten zonder iets over te slaan. Anders ontstaan er kleine roestplekken die de O-ringen kunnen beschadigen en lekkage kunnen veroorzaken.

Alle gelakte en chroomdelen die niet warm worden in een harde was zetten. Uitlaat en andere delen die warm worden behandelen met een fijne olie (bijv. WD40).

Eurol power cleanerbelgomwd_40_1eurol-sili

Elektra

Spuit de elektrische licht- en startschakelaars op het stuur in met contactspray om corrosie en vochtophoping te voorkomen. Alle gas-, koppelings-, rem- en choke-kabels ook goed inspuiten. Alle rubberen en kunststof onderdelen van de motor of scooter, bijvoorbeeld benzineslangen, stofkappen met uitzondering van banden en buddy inspuiten met een waxspray om uitdroging te voorkomen.

Koelvloeistof

Liefst pure koelvloeistof gebruiken zonder deze te verdunnen. Dit biedt een optimale tot min 40 ºC. Daarnaast bevat dit additieven die corrosie voorkomen, de waterpomp smeren en het aluminium van het motorblok ontzien. Tevens raakt de motor minder snel oververhit door een hoger kookpunt.

Accu

Accu uitbouwen, eventueel bijvullen met gedestilleerd water en opnieuw opladen. Accupolen invetten met zuurvrije vaseline. Accu opslaan in een droge en vorstvrije ruimte en aan een druppellader aansluiten. Anders 3-wekelijks opladen met een acculader die geschikt is voor uw motor. Nooit een snellader gebruiken en ook geen lader met een laadstroom van meer dan 10% van de capaciteit van de accu. Bij het laden de vulstoppen openen om ontploffingsgevaar te voorkomen.

druppel lader

Uitlaat – luchtfilter

Een open luchtfilter dichtstoppen met een stuk doek. Ook de (koude!) uitlaat dichtstoppen met een stuk doek of een plastic zak met elastiek. Dit voorkomt dat er vocht in trekt.

Stalling binnen

Stal de motor liefst in een droge ventilerende ruimte. In vochtige ruimtes een vochtvreter plaatsen. Dek de motor af met een speciaal daarvoor bestemde ventilerende motorhoes. Gebruik nooit dikke dekens, katoenen lakens of slaapzakken. Die ventileren onvoldoende en leiden tot roestvorming. De hoes geen contact laten maken met onderdelen die met vloeistoffen zijn behandeld om een chemische reactie en verkleving te voorkomen.

buse winterhoes

Stalling buiten

Wanneer een motor buiten gestald wordt een goed ventilerende buitenhoes gebruiken en elke 2 à 3 weken de motor op een zonnige of winderige dag luchten. Een goed ademende en passende motorhoes voorkomt dat condens van de warme motor na het rijden niet weg kan. Maak de hoes aan de onderkant goed vast om wegwaaien te voorkomen en let erop dat de hoes 10cm vrij blijft van de grond.

Starten

Het is een misverstand dat af en toe de motor starten goed is voor de motor. De motor komt dan echter niet goed op temperatuur. Ga er dan dus ook een eind mee rijden zodat de motor goed op temperatuur kan komen.